Logo

Rozhovor s prezidentem Emil Open Pavlem Zbožínkem

image

„Moc bych si přál, aby se nám stejně jako u letních her podařilo i u těch zimních založit tradici a stát u zrodu dalších úspěšných sportovců,“ říká o prvním ročníku zimních her jejich prezident Pavel Zbožínek.

Pavle, konečně se Emilovi podařila „udělat zima“. Kolikátý to byl vlastně pokus uspořádat zimní variantu Emil Open a jaký z toho máš pocit?

Pokus čtvrtý a pocit úžasný! Mám velkou radost, že se nám hry konečně podařily zorganizovat, protože popravdě, nevím, jestli bych dokázal příští rok opět přijet do Českých Budějovic a popáté oznamovat, že i letos chceme uspořádat zimní hry.

A proč vůbec bylo potřeba tolik pokusů?

To se musíme vrátit až do roku 2018/2019, kdy jsme připravovali první ročník. S přípravami jsme tenkrát byli opravdu už hodně daleko. Měli jsme domluvené slavnostní zahájení na náměstí Přemysla Otakara II., včetně ledové plochy, dále ubytování, schválenou alokovanou částku jeden milion korun od Jihočeského kraje atd. Bohužel výměna ministra školství znamenala, že jsme poprvé slyšeli větu o neregistrovaných závodech pro neregistrované sportovce a z toho důvodu nám byla zamítnuta národní podpora. Poté následoval Česko-rakouský projekt a z důvodu pandemie neúspěšné pokusy 2021 a 2022. A až teprve nyní v rámci programu z Visegradských fondů jsme byli konečně úspěšní. I když i toto byl adrenalin. V prvním kole nám totiž nebyl projekt schválený. Uspěli jsme až v druhém kole, a to s polovičním rozpočtem, přičemž jsme se výsledek dozvěděli až 16. prosince 2022, s realizací her 25. ledna 2023. A do toho skutečnost, že ještě týden před hrami nebyl na Lipně sníh. Prostě jak říkám - adrenalin.

To zní opravdu hodně adrenalinově. Jak jste to zvládli?

Jednoduché to vůbec nebylo. Hlavně když si vezmete, že jsme celý advent makali na našem charitativním stánku s punčem, abychom pro naše sportovce získali co nejvíce finančních prostředků, a potom si ještě užili alespoň na chvíli vánoční svátky. Emil má ale skvělý tým a skvělé partnery. Kamilu Zouharovou, která se na jedničku chopila své první příležitosti pod hlavičkou naší nové Emilova produkční realizovat svoji velkou akci a Vojtu Kocůrka, který se pozice vedoucího projektu ujal skvěle! Nešlo by to ale ani bez našeho generálního partnera Energie AG Bohemia a bez velké podpory a trpělivosti Skiareálu Lipno a Clarion Congress Hotel České Budějovice. Těm všem, ale i řadě dalších, patří veliké poděkování.

Vraťme se ale ještě na začátek. Proč zrovna Jihočeský kraj?

Těch důvodů, proč jsme vybrali zrovna Jihočeský kraj, bylo hned několik. Jednak jsme v té době cítili obrovskou podporu municipality, a to hlavně díky poslanci Janu Bartoškovi, kterého považujeme za jakéhosi duchovního otce našich zimních her v jižních Čechách. Je pravda, že se od té doby situace změnila a zažili jsme výměnu hned několika politických reprezentací, ale podporu pana poslance stále máme a v získávání další podpory se snažíme být stále vytrvalí. Je to ale i podpora Jihočeské univerzity a Vysoké školy technické a ekonomické, kterou k našim aktivitám potřebujeme. Jejich odborného zázemí a potenciál studentů jsou pro nás velmi důležité. No a v neposlední řadě od začátku velká podpora již zmiňovaného Skiareálu Lipno a Hotelu Clarion.

Pojďme se ale znovu vrátit k právě úspěšně ukončenému prvnímu ročníku her. Jaký byl kromě toho, že úžasný?

Moc jsme si ho všichni užili a spokojenost účastníků nás opět utvrdila v tom, že to, co děláme, má velký smysl. Pilotního projektu V4 Winter Games Emil Open se zúčastnilo na šedesát účastníků z České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska. Uspořádali jsme závody v para alpském lyžování, běžeckém lyžování a v běhu na sněžnicích, ve kterých jsme rozdali celkem čtyřicet čtyři medailí. Původně byl plánovaný i snowboarding, na ten se ale nepřihlásil žádný sportovec, takže proběhl pouze ukázkově.

Jací sportovci se Emil Open vlastně účastní?

Zimní i letní hry pořádáme pro mladé sportovce se všemi druhy zdravotního postižení ve věku 10 až 26 let. Koncept Emil Open je na tomto založený. Na zimních hrách se třeba potkalo Centrum Kaňka z Tábora s juniorskou reprezentací Slovenského paralympijského výboru. Někteří z nich se účastnili na Lipně svých úplně prvních závodů. Mezi sportovci byla například také Viktória Balážová, která je jednou ze dvou zcela nevidomých sjezdových lyžařů na světě. K tomu musím ještě přidat i výkonnostní sportovce. Přivádět na hry vzory je totiž jeden z cílů Emil Open. Ty na hrách reprezentoval zlatý paralympionik v plavání a náš dlouholetý ambasador Emil Open Arnošt Petráček.

Když se podíváme do budoucnosti, kdy začnete připravovat druhý ročník a jaký bude?

To, jestli vůbec bude druhý ročník a jestli bude v Jihočeském kraji, závisí na financích a také na podpoře místní municipality, bez jejíž podpory to jde jen velmi obtížně. Čeká nás tak jednání o podpoře jak s Jihočeským krajem, tak se statutárním městem České Budějovice. Velkou radost přitom máme z dosavadního neformálního jednání s primátorkou města Dagmar Škodovou Parmovou, která se zúčastnila oficiálního zahájení her a uspořádala nám číši vína, kde jsme společně poděkovali našim dosavadním partnerům.

Chceme také opět podat žádost v programu Visegradských fondů a hned po závěrečné zprávě budeme dále jednat i s naším dosavadním generálním partnerem Energie AG Bohemia. A plány? Ty máme samozřejmě velké. Dosavadní lyžařské sporty bychom totiž rádi rozšířili o další zimní sporty, jako je para hokej, krasobruslení a curling vozíčkářů.

Pavle, co bys rád vzkázal závěrem?

Vzkaz bych rád poslal všem dětem a mladým lidem se zdravotním postižením. Nebojte se a pojďte s námi zkusit sportovat! A třeba hned na našich 12. letních hrách v Brně 21. až 25. června 2023.

A na úplný závěr přání. Moc bych si přál, aby se nám stejně jako u letních her podařilo i u těch zimních založit tradici a stát u zrodu dalších úspěšných sportovců. A proto Vás všechny moc prosím o podporu našeho snažení.

Logo Emil Open winter

Emilova sportovní, z.s.

Malinovského náměstí 603/4
602 00, Brno
Czech Republic

info@emilopen.cz
Pavel Zbožínek

Prezident organizačního výboru

Mgr. Vojtěch Kocůrek

Víceprezident organizačního výboru

© Emilova Sportovní, z.s. | 2017 - 2024
Created by
Created by MODERI s.r.o.